Saskia van der Linden fotografie, fotostudio Noordwijk aan zee. » fotostudio

Expositie

Op 20 januari opende oud-burgemeester van Noordwijk Harry Groen mijn foto-expositie ‘Iconische Noordwijkers in het Schilderlicht’ in de lobby van Grand Hotel Huis ter Duin.

Ik heb elf portretten van bekende Noordwijkers gemaakt, naar het voorbeeld van de zeventiende-eeuwse schilderkunst. Bij deze moderne interpretatie maakte ik gebruik van de technieken van schilders als Van Gogh en Van Rijn.

Harry Groen, Pieter Vink, Jo van der Lippe en Truus en Louis van Gaal zijn enkele bekende namen die te zien zijn op de elf ezels die de foto’s dragen. Ik ben in totaal een jaar bezig geweest met het project. Bij ieder portret zocht ik naar de meest bijpassende scene voor mijn modellen. Iedere setting en ieder detail moest iets zeggen over degene die ik fotografeer en over mijn interpretatie van het schilderij waarop ik het portret baseerde. Op elke foto is een knipoog te zien naar het verleden van het model, of een link naar een onderwerp waarmee hij of zij bekend is geworden. Ik vind het belangrijk dat de foto op meerdere niveaus een verhaal vertelt over het model. Dat vraagt veel voorbereiding. Per foto ben ik dagen en soms weken bezig geweest met de ideale setting, kleding en attributen. Elke foto is als het ware een modern klassiek schilderij.

De expositie bestaat uit elf houten schildersezels die mijn ‘fotoschilderijen’ dragen. Ze staan in de lobby van Grand Hotel Huis ter Duin en zijn daar te zien tot en met 31 januari. Daarna maken de foto’s een korte tournee langs enkele andere locaties in Noordwijk.