Saskia van der Linden fotografie, fotostudio Noordwijk aan zee. » fotostudio

Voor heel even Elsa / Anna

Voor heel even Elsa / Anna

“Thema fotoshoots voor kinderen, leuk!” dacht ik een tijdje geleden. Maar welk thema dan? Frozen is natuurlijk een film die heel veel kinderen (lees: meisjes) aanspreekt. Mij stiekem ook! Nou, dat heb ik geweten. Mijn perfectionistische “ik” ging helemaal los.

Anna- en Elsa-jurkjes in alle maten, toverstafjes, kroontjes, Frozen achtergronden, Frozen armbandjes, Frozen muziek… Alles ging over Anna en Elsa in de weken die vooraf gingen aan de fotoshoots. Tot mijn verbazing was de belangstelling voor deze fotoshoots enorm. Ouders kwamen uit Alphen aan de Rijn en zelfs uit Gorinchem om hun dochters als Anna of Elsa vereeuwigd te zien.

De dag van de fotoshoot was voor mij net zo spannend als voor de meisjes die op de foto zouden gaan. De jurkjes hingen klaar in alle maten, de kroontjes en stafjes lagen klaar, “Let it go” speelde op de achtergrond, het licht stond klaar, mijn camera lag klaar. Kortom: klaar voor actie!

De eerste dametjes arriveerden met hun ouders. Nog enigszins verlegen keken ze naar alle spulletjes, maar al snel lieten ze hun verlegenheid varen en kozen ze een jurkje uit van hun favoriete figuur. Kroontjes op, stafjes in de hand en toen voor de camera. Gek genoeg vinden meisjes het altijd erg leuk om voor de camera te poseren. Eerst nog wat onwennig, maar na enige aanmoediging van mijn kant (“Denk maar aan Olaf de sneeuwman!”) ontdooiden ze volledig en gingen ze als ware modellen op de foto: staand, liggend, samen met zusje of alleen. Zo ging het de hele dag door.

Jeetje, wat was dat ontzettend leuk om te doen! De gebruikelijke 20 minuten die ik normaal gesproken inplan voor dergelijke shoots liepen al snel uit naar 45 minuten, maar het maakte me niets uit. Ik wilde dat ze er perfect op zouden staan. Hoe vaak zullen ze dit ten slotte meemaken? Helemaal in de sfeer van hun favoriete film, in de kleding van hun heldin: voor even waren zij ook Anna of Elsa! Zij glommen van trots en ik genoot ervan!

En dan was er nog dat stoere meisje, dat geen kroontje of stafje wilde vasthouden. Ze stond er wat ongemakkelijk bij, bijna als een voetballer (armen over elkaar, benen uit elkaar) te poseren. En dit vind ik juist de leukste dingen om te doen: te zorgen dat een kind ontspant en zich vrij voelt voor de camera. We vertelden elkaar wat dingen die in de film gebeuren en uiteindelijk voelde ze zich vrij om met open hand voor haar mond “zogenaamd” wat sneeuw weg te blazen. Ze begon het nog leuk te vinden! Later photoshopte ik er de sterretjes in en zo was ook deze Anna helemaal blij.

Voor iedere “prinses” had ik een Frozen armbandje gekocht, dat ze na afloop van de fotoshoot kregen. Zo konden ze later nog eens aan deze bijzondere dag terugdenken. Prachtig om te zien hoe alle Anna’s en Elsa’s transformeerden tot ware prinsessen voor de camera.

De reacties van de ouders, nadat ze de foto’s hadden gekregen, waren hartverwarmend. Iedereen was zo blij met het resultaat! “Wat wordt het volgende thema?”, kreeg ik bij bijna allemaal als vraag. Ehh, tsja. Dat weet ik nog niet. Maar dat er een vervolg komt, is wel zeker! Ik houd jullie op de hoogte via mijn Facebookpagina. Mijn pagina nog niet geliked? Doe dat dan hier.